Ilomieli oli vähällä lätsähtää alkuunsa katseen osuessa Puuhamaan portille matelevaan jonoon. Yleensä vältän viikonloppuja tällaisissa kohteissa, mutta nyt olimme mukana urheiluseuramme retkellä. Onneksi jonotustuska jäi portille, sieltä selvittyään väki hajaantui ja hävisi laajalle alueelle.

Vesipuisto oli hellepäivänä ehdoton kohde. Puuhamaassa tarjolla on monenlaisia ja –kokoisia vesiliukumäkiä ja useampia altaita. Me polskimme lähinnä kahdessa pienille lapsille sopivassa altaassa: lähellä sisäänkäyntiä olevalla, kierteisellä lohikäärmeliukumäellä varustetussa ja taaimpana olevassa, jossa on suuri ”suihku-” ja liukumäkirakennelma (Waterplay-torni). Näissä altaissa noin 90-senttinen kuopuskin pärjäsi hyvin, etenkin altaiden matalammalla laidalla.

Muutakin tekemistä Puuhamaasta löytyy yllin kyllin. Paikka tuntui aluksi sekavalta, etenkin ilman karttaa – sellainen kannattaa tulostaa netistä tai napata infosta mukaan alueelle tullessa. Kun alueella kuljeskeli ja tarjonta alkoi hahmottua, Puuhamaa osoittautui todella paikaksi, jossa voi helposti viettää koko päivän. Kun pyysin esikoista vertaamaan Puuhamaata ja Särkänniemeä, hän arvioi hetkeäkään miettimättä Särkänniemen paremmaksi, koska ”siellä on enemmän laitteita”. Perustelu tarkoittaa lähinnä varsinaisia huvipuistolaitteita, sillä Puuhamaassakin riittää jos jonkinlaista vempainta, mutta ne ovat enemmän omaan lihasvoimaan perustuvia: karhukarusellia pyöritetään työntämällä reunalta, helikopteria poljetaan radallaan ja joutsenta järvellä, kuuvaunuja liikutetaan pyörittämällä kammesta… Kiipeilytelineillä ja Tarzan-radalla lapsilla oli monenlaisia mahdollisuuksia kiipeillä ja keikkua. Välillä voi istahtaa junaan, joka köröttelee hiljalleen aluetta kiertävillä raiteillaan.

Alueella on muutama kioski sekä kahvila ja ravintola. Omien eväiden syömiseen sopivia paikkoja on useita, pöytiä penkkeineen on eri puolilla aluetta ja rannan tuntumassa on grillejä sekä ruokailukatoksia. Mukaan voi ottaa suuremmankin retkivarustuksen, sillä sisäänkäynnin luota saa käteviä vetokärryjä. Niissä matkustaa helposti myös pieni ihminen.

Vesipuistoalue on kiva ja siisti. Suihku- ja pukuhuonetiloihin tosin kulkeutui sen verran likaa jaloissa, että lattiat olivat ikävässä kunnossa. Muusta alueesta tuli hivenen kulahtanut vaikutelma. En kaipaa erityisen prameaa ympäristöä, mutta tahattomasti rapistunut ja paikoin hoitamattoman oloinen ei miellytä silmää. Matkamuistomyymälä oli melkoinen pohjanoteeraus, se ainakin oli juuttunut jonnekin vuosikymmenten taakse valikoimineen… Lasten touhuja nämä itseäni hieman kiusanneet seikat eivät kuitenkaan häirinneet, vaan päivä oli todella hauska ja puuhakas.