”Mua kiinnostaa kauheasti vanhat jutut!” intoili esikoinen. Hän oli halunnut käydä Pälkäneen rauniokirkolla siitä asti, kun oli nähnyt sen auton ikkunasta kevättalvella. Lupasin silloin, että käymme seuraavan kerran siitä ajaessamme, ja nyt se aika oli tullut.

Rauniokirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko sijaitsee Pälkäneellä lähellä 12-tietä eli Lahdentietä, tarkemmin Rauniokirkontiellä. Se on todellakin raunio, vain seinät pystyssä, mutta sinänsä aivan mielenkiintoinen nähtävä ja sopiva pienen tauon paikka. Tytöt tutkivat innolla raunioita sisältä ja ulkoa.

Kirkko on rakennettu joskus 1400-luvulla. Kirkossa on kaksiosaiset ikkunaholvit ja ulos johtavissa ovissa epäkesko holvikaari. Pari-ikkunoiden kaarissa on apilanlehtikoristelu ja pääoven pielessä koirankäpäläkuvio. Alun perin katolinen kirkko muuttui pian uskonpuhdistuksen myötä luterilaiseksi. 1700-luvulla se alkoi hajota perustusten pettäessä. Vuonna 1890 myrsky tuhosi kirkon katon ja se hylättiin uuden kirkon valmistuttua 1839. Rauniokirkkoa alettiin korjata ensimmäisen kerran 1930-luvulla. Tälläkin hetkellä kirkkoa kunnostetaan.

Kirkossa järjestetään kesällä mm. konsertti ja yhteislaulutilaisuus.

Näköetäisyydellä rauniokirkosta on toisenlainen mukava taukopaikka, kahvila ja kauppa Keltainen talo. Suloisessa ympäristössä on mukava nauttia kahvia tai mehua sekä paikan päällä leivottuja herkkuja. Kahvilan valikoima ei ole järisyttävän laaja, mutta sitäkin herkullisempi. Sain todella hyvää kasvispiirakkaa suoraan uunista, ja onnistuin juuri ja juuri välttämään erittäin herkullisen näköiset makeat leivonnaiset.

Keltaisen talon kaupassa myydään sisustustuotteita, tekstiilejä, leluja. Tyyli on niissäkin enimmäkseen suloinen ja romanttinen. Valikoimassa on myös Pälkäne-tuotteita, jotka ovat kaukana turistirihkamasta. Myös talon pihapiiri on suloinen.