Yli kaksimetrinen heppu, jonglööri, ilma-akrobaatti ja maailmanpyörä keskellä Keravaa. On vuotuisten Sirkusmarkkinoiden aika!

Keravan sirkusmarkkinoilla on pitkä perinne. Aina syyskuussa ne riemastuttavat isompia ja pienempiä kulkijoita yhden viikonlopun ajan. Markkinamyyjiä on paikalla runsaasti, mutta paljon tärkeämpää – ainakin meille – tapahtumassa ovat tivolilaitteet ja katusirkusesitykset. Vaikka toki tuorelakritsakin aina maistuu...

Suomen tivoli päätti taas kesäkiertueensa Keravalle. Laitteita oli ripoteltu eri puolille markkina-aluetta ja jouduimme hieman etsiskelemään ja kyselemään löytääksemme kaikki tyttöjen suosikit. Hauska toukkavuoristorata – ehdoton suosikkimme - oli tivolin pääalueella ja maailmanpyörää ei voinut olla näkemättä, mutta sambakaruselli eli kuumailmapallokaruselli oli syrjemmässä. Henkilökunnallakin oli ehkä hivenen sirkusmieltä tai sitten kesän viimeinen tivolipäivä ilahdutti, joka tapauksessa he tuntuivat yleisesti ystävällisemmiltä kuin keväällä.

Markkinat käynnistyvät sirkusparaatilla ja avajaistapahtumalla, mutta niitä en ole vielä kertaakaan onnistunut näkemään. Tänä vuonna ohi meni myös ilma-akrobaattiesitys, mutta ainakin viime vuonna se oli hieno ja vaikuttava – nainen roikkui liinojen varassa nosturista, kieputti itsensä välillä ylös, laski hurjastikin alas, tasapainoili ja notkisteli upeasti.

Muitakin mukavia pienempiä ja suurempia esityksiä alueella on. Puujalkakävelijät kuljeskelivat markkinakansan joukossa jättimäisinä ja eläviä patsaitakin voi nähdä. Musiikkiopiston nuoret musisoivat kaduilla, me näimme kaksi viulunsoittajapoikaa.

Varsinaisia katusirkusesityksiä oli kolme päivässä. Seurasimme jonglöörin taiteilua pallojen ja tankojen kanssa sekä hänen parinsa hulavanteiden kieputusta.

Sirkusmarkkinat keräävät paljon kansaa ja iltapäivällä tungos oli melkoinen. Me olimme paikalla melkein heti tapahtuman käynnistyttyä sunnuntaina, ja silloin sai markkina-alueella kulkea vielä hyvinkin rauhassa ja väljästi, eikä tivolilaitteisiin joutunut lainkaan jonottamaan.