Hypätäänpä pitkän kirjoitustauon jälkeen hetkeksi kauemmas tavallisilta reiteiltämme. Voisin kertoa tammikuiselta Brysselin reissultamme suklaasta ja sarjakuvista, joista molemmista innokkaasti nautimme, mutta kerron kuitenkin aiheesta, joka ainakin itselleni oli alkujaan vieraampi, vaikka kuulemma Brysselin suosituin nähtävyys onkin.

Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyyn tehtiin omituinen rakennelma, kuin jättimäinen atomimalli. Tämän Atomiumin piti ilmeisesti olla lyhytaikainen näyttelytila, mutta edelleen se houkuttelee katsojia Heyselissä, pienen metro- tai ratikkamatkan päässä Brysselin keskustasta.

Atomium-kierros alkaa korkeimmalla olevasta pallosta, josta avautuu hieno näkymä yli Brysselin. Maisemia ihaillessa voi nauttia vaikka kupin kahvia. Yläpalloon kuljetaan hissillä, muiden pallojen välillä liikutaan tavallisilla tai rullaportailla. Niinkin yksinkertainen ja yleinen asia kuin portaikot ovat Atomiumissa kiehtovia – ne näyttävät hauskoilta ja niiden pyöreistä ikkunoista voi kurkkia muita palloja tai joissain kohdin näkymää ympäröivään kaupunkiin.

Pysyvä näyttely kertoo Atomiumin alkuajoista ja vuoden 1958 maailmannäyttelystä. Mukana on sympaattisia julisteita ja valokuvia tuolta ajalta. Näyttelyssä kerrotaan mm. messuemännistä - uudesta ammattiryhmästä - jotka valmistautuivat näyttelyyn pitkällä koulutuksella ja sitten tarkkoja sääntöjä noudattaen, tiptop-laitettuina avustivat näyttelyvieraita. Vaihtuvassa näyttelyssä esiteltiin käydessämme belgialaista arkkitehtuuria.

Atomiumin näyttelyt ovat omalla tavallaan kiintoisia, mutta parasta paikassa on yksinkertaisesti sen erikoinen, ”vanhan futuristinen” olemus. 50-luvun tunnelma, avaruusajan teema ja kirkkaat värit luovat mainion ympäristön. Tytöt tykkäsivät kulkea erilaisissa portaissa ja keksivät erikoisemmille huonekaluille uusiakin käyttötarkoituksia. Paikka vain on niin ainutlaatuinen, että se sykähdytti, loi sympaattisuudellaan hyvän mielen.

Tarkoituksenamme oli käydä samalla Atomiumin vieressä sijaitsevassa Mini-Euroopassa, mutta se uinui talviunta. Yläilmoista, Atomiumin ylimmästä pallosta, katselimme kuitenkin aluetta ja paikansimme minikokoisen Eiffel-tornin ja muita tunnettuja maamerkkejä.

Atomium on aivan Heyselin metroaseman vieressä. Sieltä kulkevat myös ratikat, joilla pääsee yhdellä vaihdolla Brysselin keskustaan. Etenkin ratikkamatka oli tyttöjen mieleen ja sen aikana näki mukavasti maisemia. Esimerkiksi päivälippu Brysselin joukkoliikenteeseen on hyvä sijoitus, jos haluaa kulkea vähänkin laajemmalla alueella kätevästi.