Lämpömittari osoittaa toukokuisena aamuna neljää lämpöastetta, ikkunasta näkyvät harmaat pilvet. Sopiva päivä käpertyä huopaan ja katsella telkkaria? Ei ainakaan tämän trion mielestä, sillä jostain putkahtaa äidin päähän ajatus luontoretkestä ja tytöt ovat heti innolla mukana. Mieleen tulee Kytäjä. Hieman surffailua netissä ja kohteeksi tarkentuu Piilolammi.

Siis eväät, kamera ja vaipat kassiin, kantorinkka kyytiin, sakki autoon ja menoksi!

Piilolammi on Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen tila Kytäjä-Usmissa (Hyvinkää), valtion luonnonhoitometsien keskellä. Alueella on paljon retkeilyreittejä. Monet reitit hyödyntävät metsäautoteitä, ja siksi olikin mukava yllätys päästä patikoimaan koko kierros polulla. Polku Piilolammin ympäri on tosin vain parin kilometrin mittainen, mutta sellaisena juuri sopiva 4-vuotiaan kulkea.

Maisematkin ovat näkemisen arvoiset. Lammen pohjoisrannalla, itäpuolella on jylhä kallioseinämä. Alueelta on aikoinaan louhittu ns. mustaa graniittia. Pohjoisrannalla pääsee myös kiipeämään kalliolle, jolta on komea näkymä yli lammen.

Polku kulkee lähes koko matkan lammen rannassa, poikkeuksena paikan ainoan yksityisen mökin kiertäminen. Metsässä, kauempana rannasta on myrsky tehnyt aiemmin tuhojaan ja suurella alueella on runsaasti puita nurin. Polku kulkee osittain alkuperäisestä poikkeavalla reitillä ja muutaman rungon yli joutuu kiipeämäänkin, mutta polku on näiltäkin osin hyvin merkitty. Alue on sellaisenakin mielenkiintoinen ja muistuttaa luonnon voimasta.

Kallioseinämän louhoksessa on nuotiopaikka, mutta se oli käydessämme aika törkyisessä kunnossa. Lammen eteläpään nuotiopaikka oli siistimpi ja miellyttävämpi ympäristö syödä eväitä. Mukavia kallioita päälle kiipeiltäväksi löytyi sieltäkin...

 

Käytän patikoidessa - kuten myös esimerkiksi messuilla ja muissa tapahtumissa – kuopuksen kuljettamiseen yleensä kantorinkkaa. Hän viihtyy siellä erinomaisesti (tosin nykyään jo yhä enemmän haluaa itse kävellä pitempiäkin matkoja) ja liikkuminen on huomattavasti kätevämpää hyvässäkin maastossa kuin minkään rattaiden kanssa. Ehdoton väline tällä reissulla!

Aioimme käydä samalla myös läheisessä Pikku-Piilossa, mutta polku oli niin veden vallassa, ettei sinne rämpimisestä tullut mitään. Hyvä syy palata kuivempaan aikaan!

Hyvinkään pyöräilykartassa on myös Kytäjä-Usmin alue. Kaikkia parkkipaikkoja ym. ei ole merkitty karttaan, mutta osa niistä, kuten myös nuotio- ja uimapaikkoja, laavuja jne. voi kartasta selvittää.