Suuri sininen susi seisoo pihalla, ulvonnan voi melkein kuulla. Mies ja nainen puuhastelevat pihatöissä lähistöllä. Tunnistan miehen lehtikuvista. Taiteilija itse. Hän tervehtii ja tulee kättelemään.

Olemme Sysmän Karilanmaalla, jossa entinen koulu on muuttunut Taideparatiisiksi. Ilja West osti paikan viime vuonna ja tavoitteena on saada ”valmista” ensi vuodeksi. Paljon nähtävää koulun kolmessa kerroksessa ja pihalla on jo nyt, maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Mielenkiintoisia, erikoisia – näkemisen arvoisia.

Esikoinen havainnoi, että monissa teoksissa oli kultainen omena ja käärme. Erityisesti hän piti kuitenkin ”lasihäkeissä” olevista eläimistä, valkoisista pöllöistä ja vaaleanpunaisista otuksista. Oli mielenkiintoista huomata, miten erilaisia tulkintoja joistain töistä teimme, esimerkiksi pihalla oleva sudeksi kutsumani eläin oli esikoisen mielestä lammas. Taiteilija kertoi, ettei ole halunnut nimetä töitään, jotta ihmiset saisivat tehdä omat tulkintansa – jos hän kutsuu teosta joksikin, ihmiset alkavat etsiä sitä.

Taideparatiisi sijaitsee Sysmän ja Vääksyn puolivälissä 314-tien varressa, sen osoite on Vääksyntie 2152.