Väsymys unohtuu upean näkymän edessä. Puiden takaa paljastuu pitkä ja korkea kallioseinämä, joka kaartuu alhaalta kuin katokseksi. Luonto on muovannut mahtavan mestariteoksen!

Paistjärven pirunkirkko on ”Reppu-Heinolassa” Niinilammen alueella. Parkkipaikalta matkaa pirunkirkolle on kylttien mukaan 500 metriä metsätietä ja 800 metriä polkua. Polku kulkee kallioilla niin, ettei paikkaa voi suositella kovin huterajalkaisille – reitti on hyvä kulkea, mutta paikoin polun vieressä on jyrkkä pudotus alas rantaan.

Retkipäivämme oli tihkusateinen ja koko porukka vähän flunssainen. Kuopus kulki melkein koko matkan selässäni rinkassa ja esikoinen valitti väsymystään. Pirunkirkon uljaus, samoin kuin moni mukava näkymä matkan varrella irrotti kuitenkin ”ihanaa”, ”täällä on kivaa”, ”vau” ja muita innostuneita huudahduksia.

Paremmalla säällä ja enemmän aikaa varaten alueella voisi retkeillä paljon pidempäänkin. Pirunkirkolta polku jatkuu Simonlammelle. Lähistöllä on kirkasvetinen Sonnanen, joka Ketturiutan ja Kannaksen kanssa muodostaa Paistjärven retkeilyalueen toisen osan.

Niinilammen parkkipaikalle johtava tie on myös nimeltään Pirunkirkko. Navigaattori opasti meidät perille hyvinkin pieniä metsäteitä pitkin, mutta ilmeisesti nopein reitti kulkee moottoritieltä Paason liittymän ja Kesiöntien kautta.

Aiheesta lisää:
- Paistjärven ulkoilukartta
- tietoja Paistjärven luonnosta
- Etelä-Suomen Sanomien artikkeli Paistjärven retkeilyalueesta