Leppeä merituuli, historiallinen ympäristö, rentoa retkeilyä. Paikka on Ruotsin vallan aikainen merilinnoitus. Ei kuitenkaan Suomenlinna, vaan sen sisarlinnoitus Svartholma.

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholma on paljon pienempi ja vaatimattomampi kuin Suomenlinna. Paikka on hyvin äkkiä kierretty, mutta aikaa voi mukavasti kuluttaa vaikkapa piknikillä, leikkipaikalla, maisemia ihastellen tai kahvilassa. Ja hyvä niin, sillä ilman omaa venettä Svartholmasta ei milloin tahansa pääse pois.

Saaristolinja liikennöi Loviisan Laivasillan ja Svartholman välillä kesäisin muutaman kerran päivässä. Matka kestää noin 45 minuuttia. Esikoisen mielestä venematka oli parasta koko reissussa. Omalla veneellä liikkujille Svartholmassa on vierasvenesatama.

Svartholman historiaan pääsee tutustumaan linnoituksen näyttelytilassa. Eversti Augustin Ehrensvärdin suunnittelemat rakennukset valmistuivat saarelle pääosin 1750-luvulla. Linnoitus kuuluu Suomenlinnan kanssa samaan puolustusketjuun ja siellä oli rauhan aikana muutama sata miestä. Vuonna 1808 Svartholma antautui venäläisille lähes ilman vastarintaa. Venäjän vallan aikana sitä käytettiin vankilana. Krimin sodan aikaan 1855 englantilaiset räjäyttivät linnoituksen ja se sai rappeutua kunnes museovirasto aloitti restauroinnin 1960–luvulla.

Saarta rannan tuntumassa kiertävistä muureista on edelleen paljon jäljellä. Rakennukset sen sijaan ovat pitkälti tuhoutuneet. ”Päärakennuksesta” on jäljellä puolet, mutta heikossa kunnossa. Tytöt tykkäsivät kuitenkin kierrellä rakennelmien raunioilla ja etsiä hauskoja soppia.

Saaressa on pari pientä leikkipaikkaa, toinen laivalaiturin luona, toinen kahvilan lähellä. Hiekkalaatikolla on leluja, keinuja on sekä vauvamallia että isommille sopivia. Kahvilan lähellä on myös vaijerirata.

Mukava Café Svartholm tarjoaa apua niin pieneen kuin suureenkin nälkään. Ainakin Aleksanteri-pitsa metvursteineen, suolakurkkuineen ja smetanoineen oli maukas.

Svartholmassa järjestetään kesäisin opastettuja kävelykierroksia sekä lastenseikkailuja.

Laivan lähtöpaikalla Laivasillalla on kahviloita, ravintoloita ja kauppoja suloisissa punaisissa suola-aitoissa. Alueella on myös merenkulkumuseo, mutta se oli käydessämme (maanantai) suljettu.