Svante Mustamieli on ryövännyt rikkaan hansakauppiaan ja kätkenyt avaimia ympäri vanhaa Turkua. Nyt tarvitaan reippaita pikku seikkailijoita pelastamaan kauppiaan rikkaudet!

Poikkesimme Turun keskiaikamarkkinoilta Aboa Vetus & Ars Nova –museoon. Alkamassa oli juuri lasten seikkailukierros ja meitä houkuteltiin mukaan. Esikoinen oli alkuun epäilevällä kannalla, mutta pian tilalle vaihtui into ja riemu. Myös muut ryhmän lapset eläytyivät ja syventyivät seikkailuun täysillä - tosin kuopuksemme, ryhmän nuorin, ei aivan pysynyt juonessa mukana, mutta hauskaa oli hänelläkin.

Mukava ja eloisa turun murretta puhuva oppaamme vei meidät kierrokselle Aboa Vetukseen. Tarkoituksena oli löytää kartan avulla joukko roiston kätkemiä avaimia. Osa avaimista oli suoraan nähtävissä, osa oli pienissä arkuissa, joissa oli mukana arvoitus. Noin tunnin kierros sujahti äkkiä, ja kaikki lapset löysivät avaimen tai useamman. Lopuksi niitä päästiin kokeilemaan.

Varsinaisesti museoon tutustumista kierros ei ollut. Opas kertoi hieman esineistä ja vanhan ajan elämästä, mutta enemmänkin tietoa olisi seikkailun lomaan voinut sujauttaa.

Kierroksen päätteeksi kaikki saivat onnenlantin, joka taottiin itse sepän kanssa museon ulkopuolella.

Aboa Vetuksessa järjestetään opastuskierroksia lapsille ja aikuisille myös muulloin kuin Keskiajan Turku –tapahtuman aikaan. Nettisivujen mukaan lasten seikkailukierros on aikuisilta kielletty, mutta tällä kierroksellamme meitä aikuisia oli oppaan lisäksi mukana kaksi.