Kailon saari Naantalin edustalla on aivan oma maailmansa – Muumimaailma. Siellä voi sukeltaa satuun ja antaa muumitunnelman valloittaa. Heittäytymistä tosin hieman haittaa valtava tungos, joka saarella sesonkiaikaan vallitsee.

Pahin ruuhka oli muumitalossa ja sen ympäristössä, jossa Muumimaailman asukkaatkin pääosin kulkevat. Hauskinta tytöistä – ja samaa mieltä näytti olevan valtaosa lapsista – oli niiden halaaminen: etenkin Niiskuneiti, Muumimamma ja Muumipappa käytiin halimassa moneen kertaan. Ja halaamista varten muumiperhe tuntui siellä lähinnä olevankin. Pikku Myy, Nuuskamuikkunen, Vilijonkka ja muut ihmismäisemmät hahmot jututtivat ja leikittivät lapsia ja aikuisiakin.

Muumitalossa pääsi kurkistamaan asukkaiden huoneisiin – Niiskuneidin romanttiseen vaaleanpunaiseen makuuhuoneeseen, Muumipapan kirjoitussoppeen, Muumipeikon vinttikamariin. Pitkät kierreportaat veivät ylhäältä alas Mamman hillokellariin. ”Lopeta jo turha juoksu, Muumimamman hillon tuoksu nousee kellarista nenään asti, muista mennä varovasti!”

Aluetta kiertävillä poluilla oli huomattavasti rauhallisempaa. Esikoinen piti kovasti satupolusta, ja se pitikin kiertää kahteen kertaan. Polulla käytiin mm. hattivattien luolassa, sokkelossa ja noidan talolla. Noita äksyili kovasti – tiuskaisi kuopuksellekin ”Mitäs sinä siinä toljotat?” - mutta Haisulin lisäksi hän taitaakin olla Muumimaailman ainoa ilkeämpi asukas.

Toinen polku kiertää saaren länsilaitaa, mm. uuden huilipuiston (mukavia riippumattoja), Nuuskamuikkusen leirin ja näköalapaikan kautta Muumipapan laivalle, joka nököttää korkealla kalliolla. Lähempänä muumitaloa on mm. Hemulin talo perhoskokoelmineen ja paloasema. Meressä uimakopin vierellä uiskentelee drontti Edward.

Teatteri Emmassa esitetään Muumimaailman aukioloaikoina aiheeseen liittyviä näytelmiä, kuten Pikku Myyn Villin lännen karavaani. Tytöt pitivät esityksestä kovasti. Kiva musikaali se olikin, vaikkakaan ei mikään erityinen kulttuurielämys. Myös muuta pienempää ohjelmaa oli eri puolilla Muumimaailmaa pitkin päivää, esimerkiksi Nuuskamuikkusen tarinatuokio sekä leikki- ja pelituokioita.

Valtaosa ruokapaikoista ja kauppa ovat keskittyneet yhdelle alueelle. Tarjontaa riittää. Syrjemmässä uimarannan tuntumassa on lisäksi kahvila Muumipapan kahvipannu.

Oletin alueen olevan vieläkin suurempi, mutta en toki enempää kaivannut. Näkemistä ja tekemistä riitti. Jaoimme vierailun kahdelle päivälle, ja se tuntui varsin hyvältä ratkaisulta. Kaiken kokeminen yhdessä päivässä olisi todennäköisesti käynyt tytöille – ja sen kautta meille vanhemmillekin – turhan raskaaksi. Nyt he jaksoivat nauttia näkemästään, ihastella ja touhuta.

Muumimaailmasta jäi mukavat muistot. Varmasti suuntaamme sinne toistekin. Ja joskus myöhemmin myös läheiseen Väskiin.